Aquest és un espai obert a totes les persones que d'una manera o una altra estan lligades a Vallromanes. Si vols publicar-hi algun article ens el pots fer arribar al correu que trobaràs a la columna de la dreta. Si estàs a internet, informa'ns de la teva pàgina i la inclourem a l'apartat que correspongui. Si detectes algun error en aquest espai t'agrairíem també que ens en poguessis informar

19 de febr. 2007

L'ús d'internet a Vallromanes. Recursos d'informació per a la comunitat

Victor Pàmies, veí de Vallromanes, ens ha enviat un escrit, autoritzant-nos en nom seu, a publicar dins aquest espai el seu darrer article del seu bloc, en el qual duu a terme una anàlisi de l'ús que es fa d'internet a Vallromanes, tant des dels partits polítics, com associacions, ajuntament, empreses del municipi, particulars, etc. També ens dóna una visió dels recursos existents per a la comunitat, fent-hi una sèrie de propostes, etc. Sense més, us deixem amb l'esmentat article del qual recomanem la seva lectura:

Vallromanes al NET


Diuen que a Internet hi és tot. Si més no, tot allò que algú s'hagi pogut imaginar i que vulgui cercar. I trobar, és clar.

No sé si això no deixa de ser una brama o una llegenda urbana, com se'n diu ara d'aquestes històries. Però el que és ben cert és que el nostre poblet, tot i no ser aquell poble ple d'irreductibles gals, també ha fet el seu forat a la teranyina cibernètica.

Estic segur que amb un estudi percentual d'habitants i llocs web, Vallromanes sortiria força ben representada.

Intentaré fer un repàs i una visió una mica crítica del que hi ha i del que hi manca.


1. On cercar informació de Vallromanes a Internet?

Jo us recomano passar per la categoria pròpia que existeix a l'Open Directory Project, amb una vintena llarga de llocs en català i uns pocs menys en castellà.
Ja us he parlat en altres moments d'aquesta iniciativa altruista mantinguda per editors voluntaris d'arreu del món, en un exemple de comunitat virtual activa i compromesa. Compareu aquests resultats, per exemple, amb els que ofereix el directori de Yahoo!, menys altruista i amb requisit de pagament per incloure llocs al directori.
Gràcies a la tasca que fan aquests editors voluntaris, des d'altres llocs web us poden oferir altres maneres de recuperar aquesta informació. Així, si sou uns malalts de les RSS, i aplicant-ho a l'exemple de la categoria sobre Vallromanes, podeu subscriure-us als canvis d'aquesta categoria o qualsevol altra a través dels serveis que ofereix Llengua.org, una iniciativa de la Fundació Observatori per a la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), amb la col·laboració de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), de la qual ja us en vaig parlar en el seu moment. O també podeu incorporar un apartat d'enllaços en el vostre lloc web d'una manera senzilla i automatitzada, per tenir sempre actualitzats els enllaços del municipi sense que us hagueu de preocupar si desapareixen, canvien de lloc o n'apareixen de nous.


2. Llocs institucionals o personals?

Destaca i sorprèn el pes que tenen els llocs personals (o particulars) enfront de les iniciatives institucionals. Perquè, què trobem a nivell institucional a Vallromanes o sobre Vallromanes? Ben poqueta cosa: el web de l'Ajuntament, absolutament desaprofitat, amb poca informació, poc navegable i poc vistós. I que encara estem pendents que algun dia faci el pas d'allotjar-se en el domini PuntCAT, que tant va costar d'aconseguir!!!

D'un temps ençà potser ha millorat una mica l'apartat de notícies (cap del desembre, tres del gener, vuit de febrer...), que no sabem si és fruit de la proximitat de les eleccions municipals o serà un avenç real del web municipal. El temps dirà.

I ja està, tret de les fitxes que tenen tots els municipis de Catalunya a la Diputació, al SIAL o a l'IDESCAT.

Perquè dels llocs dels partits polítics, més val no parlar-ne. Mireu quan van penjar una notícia per última vegada... i teòricament estem a punt d'engegar la campanya per les eleccions municipals!!!: CDC, ERC-MxV, ICV, iVall, PP i PSC. Sic, sic i resic.


3. És negoci tenir un lloc web a Vallromanes?

Pel que sembla, no. Almenys això es desprèn dels pocs negocis i comerços amb presència a Internet. Destaquem només el P&P Vallromanes, el Restaurant Sant Miquel o Via 21, l'únic, ara com ara, amb el domini PuntCAT activat.

No només no és negoci, sinó que, els pocs que s'hi aventuren ni tan sols es molesten en tenir una versió en català. Aiii, és que queda més xic i universal tenir-ho tot en castellà, que pels quatre arreplegats que ens ho demanen en català... I és més barat, és clar, ¡que la peseta es la peseta, y ya todos nos entendemos, ¿no?!

Que l'hi preguntin als amos del Cámping el Vedado, per exemple, que troben necessari fer versions del lloc web en castellà, anglès, francès, alemany o neerlandès, abans que en català. O els del Don Caballo, 9 Hàbitat, Vallromanas Golf Resort, Vallromanes Verd o l'omnipresent Golf de Vallromanes. Que no us enganyi el nom en català...


4. I què ens queda, doncs?

Doncs ens hem d'acostar a les niciatives privades i personals, és clar.

Comencem a trobar una certa representació d'entitats del poble, com ara els Amics de la Fotografia de Vallromanes, l'Ateneu de Vallromanes, els Pollancres de Vallromanes, els Trinxacadenes o espais de debat que han vingut a omplir el buit deixat per Vallromanes.info (ja no actiu), com ara l'Espai Vallromanes, La casa Bruna, POUM Vallromanes, Vallromanes lliure o la sala de Xat de Vilaweb.

I pàgines personals o blogs d'alguns veïns del municipi, amb més o menys assiduïtat i actualització, com ara l'Entrellum, de Toni Ibàñez; aquest Raons que rimen, o Itaca 2000, de Jordi Gomara.

5. M'apunto!! Jo també he obert un lloc a/sobre Vallromanes!!

Digueu-me si hi ha noves iniciatives a Internet sobre o des de Vallromanes, que en farem una mena d'inventari.

Labels: , , ,

escrit per vpamies @ 8:34 AM

3 comentaris:

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

Jo, ja n'estava al corrent i ja estic esperant el blog d'en David Ricart que segur que té moltíssimes coses interessants a dir-nos.

Molt bona iniciativa i endavant!

Anonymous ha dit...

Suposo que no es conegut que a Vallromanes hi ha una empresa d'internet que té 5 portals y uns 40 milions de visitants/any, si us interesa els portals són www.soloski.net, www.infoaventura.com, www.casaactual.com, www.elmotor.net, www.motosonline.net y www.ciberban.net.

La persona de contacte sóc Jo, Oriol Sintas (webmaster@ciberban.net)

Ja direu qué us semblen

vpamies ha dit...

Hola, Oriol.

Doncs no ho coneixia i és bo de saber-ho, és clar.

De totes maneres, convindràs amb mi que cap dels continguts d'aquells portals té a veure directament amb Vallromanes. Això no desqualifica els llocs, per suposat, però fa que no seguin escaients per a un article com aquest.

Sí que podem fer esment de l'empresa d'Internet (ciberban.net o e-nergy.net ?), encara que no em queda clar si és només de Vallromanes o teniu també seu a Barcelona.

I només afegiria que encara ens faria més contents veure que un lloc de negoci de Vallromanes té versió en català. :-)